Vítáme Vás u dalšího článku na našem blogu Dobrý koš. Dnes se spolu podíváme na zajímavosti ze světa oříšků, převážně z Itálie odkud je také náš dodavatel oříšků. A také, protože jsme pro Vás připravili oříškové dárkové koše, exkluzivně pro tento měsíc únor 2023. A jako novinku pro Vás budeme mít každý měsíc speciální dárkové koše. 

 

Vydejme se tedy na cestu za poznáním a můžeme začít u velmi zajímavého oříšku, který až tak oříškem není. Ano je to piniový oříšek, kterému se správně říká piniové semínko. Získává se z borovice pinie, která dorůstá až do výšky 30 metrů a má deštníkový tvar koruny. Roste v teplejších krajinách, protože nemá ráda zimu. Piniové semínko je velmi bohaté na vitamíny a minerály, jsou jimi vitamíny A,C,D,E,K a minerály hořčík, draslík, fosfor, mangan, vápník, železo a zinek. Semínka dozrávají na podzim až v zimě a získávají se sběrem šišek 10 dní před otevřením šišky. Poté se nechá šiška pomalu vysychat (nejčastěji na slunci), když je šiška suchá lze z ní získat piniové semínko. Je však mnoho způsobů, jak získat semínka ze šišky, tento je jeden z nich. Chuť je sladká s tóny smetany. 

Když se řekne mandle, většině z nás se vybaví marcipán. Ten se z mandlí opravdu vyrábí, ale co dalšího o nich víme? Mandle jsou nejrozšířenějším a nejkonzumovanější stromovými ořechy na světě a Itálie je jedním z hlavních producentů. Obzvláště bohaté na aroma a chuť jsou ty ze slunné Sicílie. Mandle se sklízejí v červenci a většina sadů se nachází v provincii Siracusa, zejména v okolí měst Noto a Avola. Chuť mandlí může být sladká, ale i hořká. Na Sicílii mandle symbolizují štěstí, a tak není žádným překvapením, že se cukrové mandle zvané Confetti, dávají jako tradiční dárek na svatbě. Samozřejmě se také používají do mnoha místních sladkostí. 

 

Jako další tu je náš známý vlašský ořech. Když jste si koupili pytlík vlašských ořechů nebo jíte ořechový dort z vlašských ořechů, nikdy jste se nepozastavili nad tím, jaký druh jíte. Věděli jste, že v čeledi Juglandaceae existuje 50 druhů ořešáků a přesto ořechy, které jíme, pocházejí téměř výhradně jen ze dvou z nich? To je opravdu zajímavé. Jádra vlašského ořechu, které jíme jsou vlastně peckou v plodu ořešáku královského. Vlašský ořech obsahuje mnoho prospěšných látek, vitamínu a mají také antioxidační účinek. Konzumace vlašských oříšků působí pozitivně proti riziku aterosklerózy a kardiovaskulárních chorob obecně. 

 

Příbuzný vlašských ořechů jsou pekanové ořechy. Méně známe ořechy, ale za to jsou sladší a měkčí než vlašské ořechy. Pekanové ořechy jsou plody ořechovce pekanového, což je mohutný strom dosahující výšky až 50 metrů a šířky koruny až 20 metrů. Nejvíce se pěstuje na jihu USA a v Mexiku. Zajímavostí je, že na první sklizeň se musí počkat až stromy dorostou, což trvá až 20 let. Poté však plodí dlouho a hodně, ořechovec se dožívá i více než 300 let. Pekanové ořechy mají také vysoký obsah živin, minerálů, vitamínů a vůbec neobsahují sodík ani cholesterol. Určitě ochutnejte a porovnejte s chutí vlašského ořechu. 

 

Makadamové ořechy jsou dalším méně typickým druhem ořechů u nás. Makadamové ořechy jsou plody Macadamie celolisté a Macadamia tetraphylla pocházející z východní Austrálie. Dnes je největším producentem těchto ořechů Jihoafrická republika, před ní to byla Havaj. Makadamy jsou stále zelené stromy dosahující výšky 2 až 18 metrů. Makadamové ořechy také obsahují spousty živin, vitamínů a také snižují cholesterol. Zajímavostí je, že nejvyužívanější je Macadamia celolistá, která je nejprodávanější na světě. Pěstuje se také Macadamia tetraphylla, kde ale plody mají vyšší obsah cukrů a při tepelné úpravě karamelizují, což snižuje trvanlivost ořechů. Pěstují se omezeně v Kalifornii a na Novém Zélandě. 

 

Přezdívá se jim zelené zlato jsou to jedny z nejdražších oříšků. Ano jsou jimi pistácie, které plodí strom pistácie pravé. Zajímavosti je, že když je strom mladý plodí málo a začne nejvíce až kolem 20 roku, dožívá se samozřejmě až 300 let, jak už jsme to tu jednou měli. Ale pistácie má další zajímavost, že strom plodí jednou za dva roky a vyžaduje velmi suché podnebí. Na světě existuje několik druhů, zde se podíváme na ty Italské, které výhradně pocházejí ze Sicílie. Nejznámější a nejoceňovanější odrůdou je slavná Bronte pistácie, taky se jí říká zelené zlato Sicílie. Pistácie obsahuje mnoho vitamínů, živin a také snižují cholesterol. Určitě stojí za vyzkoušení. 

 

A jako poslední tu představíme lískové ořechy. Zvláště ten, který je znám po celém Světě jako ten nejlepší. Ano je to lískový ořech z Piemontu v Itálii. Správným názvem odrůda Tonda Gentile del Piemonte, která se nejvíce pěstuje v oblasti Langhe. Tato odrůda má krémově-sladkou chuť a výrazné aroma. Lískové ořechy se sbírají od konce srpna až do října. Při sběru se čeká až oříšek sám spadne na zem. Obsahují spousty prospěšných látek a také pomáhají snižovat krevní tlak konzumací lískových ořechů. V kraji Piemonte se můžete setkat se spousty výrobky, které obsahují lískové ořechy. Je to například Torta di nocciole, který se vyrábí z lískových oříšku, cukru, másla a vajec. Podobný koláč jen s přídavkem čokolády můžete ochutnat i u nás, je obsahem speciálního koše. Dalším známým výrobkem z lískových ořechů je Gianduia, což je krém z čokolády a lísko-oříškové pasty. A nejznámější Gianduia je krém Nutella. 

 

Tak to je pro naše putování všechno. A nezapomeňte se podívat na náše speciální koše, k příležitosti vydání tohoto článku. A budeme se těšit u dalšího článku na našem blogu. 

 

Váš Dobrý koš 

GoPay Verified by VISA VISA Electron Maestro MasterCard MasterCard Electronic MasterCard SecureCode