Vítáme Vás,

u prvního článku na blogu Dobrý koš. Rádi bychom Vám sem přinášeli novinky a zajímavosti o produktech a surovinách, z nichž se vyrábějí, které nabízíme v dárkových koších a také o novinkách, které jsou nebo budou v Dobrém koši.

V dnešním článku bychom se rádi věnovali čokoládě, kterou nabízíme v dárkových koších. Začneme tím malou sérii o výrobcích a zajímavosti o surovinách. Přesunem se tedy do Itálie, konkrétně do města Boloňa, kde sídlí náš první dodavatel. Je jím jedna na nejstarších čokoládoven v Itálii, kde se roku 1796 datuje první výroba čokolády, a tím je Majani. V její historii nalezneme spoustu zajímavých milníků. Jeden z těchto milníků bychom zde chtěli také zmínit. Je to rok 1911, kdy se zrodil výrobek Majani Cremino Fiat. V tomto roce byla vyhlášena automobilkou FIAT soutěž o čokoládový výrobek k uvedení nového modelu automobilu FIAT Tipo 4. Čokoládovna Majani vyrobila úžasný a luxusní čtyř vrstvý krém z pražených lískových oříšků a mandlí, čímž porazila všechny tehdejší turínské čokoládovny. Proto i dnes nalezneme v nabídce čokoládovny řadu s jménem automobilky. Tím bychom měli krátké představení výrobce. A teď se přesuneme za kakaem, z kterého čokoládovna Majani vyrábí své prémiové čokolády.

Venezuela je tou zemí kam se podíváme. A proč zrovna Venezuela? Venezuelské kakao je uznáváno jako nejlepší na světě. Vše od pěstování až po sklizeň je zde udržováno více než 400 let. Výskyt prvních kakaovníků na planetě Zemi je ve dvou oblastech venezuelského území. Jedna oblast, která se nachází na jihu ,,lago di Maracaibo", kde se pěstuje opravdu kvalitní Criollo kakao, ze kterého jsou luxusní čokolády s jemnou a trvalou chutí. Další oblastí, jsou současné oblasti ,,Paria", ,,Delta del Orinoco" a ,,Amazonas", kde se zrodily kakaové stromy druhu ,,Forastero", ceněné pro jejich sílu, odolnost a větší výnosnost než u zmiňovaného Criolla. Kakaové ,,Trinitarios", potomek druhů Criollo a Forastero,  se narodilo v zónách delty ve Venezuele, odkud bylo přivezeno na ostrov Trinidad. Z tohoto důvodu je Venezuela nazývána zemí kakaa.

Venezuelské plantáže produkují vysoce ceněné Criollo, které představuje méně než 10% celosvětové sklizně kakaa. Venezuela produkuje 90 % těchto kakaových bobů. Dále tu je kakao Trinitario, které přestavuje 1% celosvětové produkce. A proč je tak odrůda Criollo vzácná? Je to totiž původní odrůda, která má menší výnosnost a je tato rostlina více náchylná na různé nemoci, škůdce a také klimatické podmínky. Za to chuť čokolády z této odrůdy je úžasná, vyznačující se menší hořkostí a kyselostí a chuťovou pestrostí. Dále zde můžeme nalézt vzácné odrůdy Criolla, kdy se neznámější čokolateliéři v Evropě, o toto ceněné kakao perou.

V naší nabídce můžete okusit prémiovou čokoládu a vyzkoušet, která chuť sedne Vám. Nebo potěšte někoho exkluzivním dárkem od opravdových mistrů čokolády.

GoPay Verified by VISA VISA Electron Maestro MasterCard MasterCard Electronic MasterCard SecureCode